Prinsip Senibina Kreatif Secara Rapi dipaparkan: Gap Residence di Brisbane

Diberkati oleh Scott Burrows

The Gap adalah sebuah rumah yang memaparkan banyak prinsip seni bina kreatif, yang direka oleh Guymer | Bailey Architects, di Brisbane, Australia. Berstruktur pada dua peringkat, Gap dibayangkan sebagai sebuah rumah yang melegakan penduduknya dan mengecilkannya dengan tenaga. Panel kaca menggantikan sebahagian dinding, yang membolehkan matahari membanjiri kawasan pedalaman dengan kehangatan. Hasilnya: suasana mesra dan cerah. "Kediaman ini adalah kotak segi empat panjang panjang, pada dasarnya satu bilik dalam, berorientasikan untuk menangkap matahari pagi dan angin timur laut di beranda besar bersebelahan dengan ruang tamu dan dapur. Reka bentuk ini didorong oleh prinsip kemampanan alam sekitar, melalui penggunaan bahan yang mempunyai kitaran hayat yang panjang dan penyelenggaraan yang rendah. "

Diberkati oleh Scott Burrows

Fasad jalan dibalut dengan kepingan keluli beralun bersalut zink (pastinya bukan bahan klasik untuk menghiasi muka hadapan). Sekiranya anda bertanya mengapa firma yang bertanggungjawab dengan projek memilih bahan ini, jawapannya mudah: kerana sifat-sifatnya yang terlindung dengan bunyi. Idea ini adalah untuk menyampaikan rumah yang indah, santai dan berfungsi, yang melepaskan penduduknya dari getaran kota. Rumah ini mempunyai teres kecil yang hangat (seperti pedesaan) di mana seseorang dapat menikmati suasana tenang sambil memakan kopi pagi.

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Diberkati oleh Scott Burrows

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda