Dari kedai ke kediaman minimalis

Kediaman minimalis dan menarik ini terletak di Rua das folhas soltas, Colares - Sintra. Ia adalah projek Frederico Valsassina Arquitecto. Projek ini dirancang pada tahun 2005 dan kediaman itu siap pada tahun 2006. Rumah ini terletak di kawasan pembinaan seluas 150 meter persegi. Projek ini termasuk transformasi ruang yang sedia ada serta beberapa perubahan tambahan. Para arkitek mempunyai misi untuk mengubah ruang yang pernah dijadikan simpanan dan menjadikannya sebagai rumah tamu. Struktur yang sedia ada mempunyai reka bentuk yang sangat mudah.

Ia adalah struktur minimalis dengan bumbung yang miring. Untuk mengekalkan rupa yang sama, arkitek itu merancang pelanjutan rumah mengikut reka bentuk yang sama. Kediaman semasa kini termasuk satu siri dua setengah struktur sedemikian.

MoreINSPIRATION
  • U tempat tinggal dengan fasad minimalis
  • Kediaman negara minimalis di Moscow oleh Sergey Nasedkin
  • Minimalist Dinesh Mills Bungalow Dengan Talian Bersih oleh atelier dnD

Selain reka bentuk yang perlu dipelihara, arkitek juga prihatin terhadap sambungan dalaman dalaman. Penduduk memerlukan privasi tetapi mereka juga ingin dapat menikmati kawasan luar. Akibatnya, dialog telah dibuat di antara dua zon. Kedua-dua struktur yang hampir sama berfungsi sebagai rumah tamu dan rumah utama masing-masing. Bahan-bahan yang sama dan ini adalah penting kerana strukturnya perlu kelihatan seragam. Kerana rumah itu dikelilingi oleh pokok-pokok pain, para arkitek memutuskan untuk menambah sentuhan artistik dan mereka bermain dengan warna-warna yang dihasilkan oleh pokok-pokok dan yang dicerminkan pada rumah-rumah. {Terdapat pada arkada dan gambar oleh João Carmo Simões}.

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda