Dari hutan untuk rumah yang selesa di Setagaya

Di tapak yang bersebelahan dengan rumah yang indah ini, pada mulanya terdapat sebuah grove. Apabila arkitek mula membina rumah itu, pokok-pokok telah dikeluarkan. Memandangkan keadaan itu, mereka memutuskan untuk menghapuskan apa-apa kesan sampah dan sebaliknya menggabungkan landskap asal dalam reka bentuk dari laman web mereka.

Rumah ini terletak di Setagaya, Tokyo, Jepun dan ia merupakan projek oleh SKAL + OUVI. Ia meliputi kawasan seluas 45,61 meter persegi. Para arkitek berhati-hati untuk menempatkan rumah itu di jarak yang mencukupi dari tapak berdekatan supaya terdapat cahaya matahari yang cukup di tingkat bawah juga. Kerana laman web ini kecil, mereka tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menempatkan rumah secara menyerong di laman web ini. Mereka kemudian meletakkan pokok-pokok dan menanam secara rawak di atas tanah sekitarnya. Dengan cara ini, bukannya membuat banyak kelihatan lebih kecil, mereka sebenarnya memberikan kesan ruang yang lebih besar berkat jurang dan cara cahaya matahari semakin melewati.

MoreINSPIRATION
  • The Wood Home di Jepun
  • Rumah Grey yang bagus di Grove Olive
  • Rumah yang dibina dengan indah yang tidak teratur

Struktur dalaman dan organisasi rumah dirancang dengan teliti. Terdapat satu siri bilik selari yang termasuk dapur, ruang makan, ruang tamu, bilik kanak-kanak, bilik mandi dan bilik tidur. Dalam ertikata mereka nampaknya membentuk ruang yang berterusan tetapi mereka juga mempunyai watak individu. Jenis pengedaran ini juga membolehkan mereka semua mendapat manfaat daripada cahaya semulajadi. {Terdapat pada arkdaily}.

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda