Kediaman Jepun adalah Bahagian Rumah, Bahagian Galeri Seni

Firma yang berpusat di TokyoArkitek APOLLO menyelesaikan reka bentuk untuk kegunaan bercampur-campur dan bangunan galeri seni di Obu, Prefektur Aichi, Jepun. Dinamakan Gaze, projek kaki 893 kaki persegi terdiri daripada tiga lantai yang disusun. Lantai pertama dibuat dengan konkrit bertetulang dan kaca, sementara lantai kedua dan ketiga diperbuat daripada kayu dengan keluli tergalvani keluli, menjadikan keseluruhan bangunan dari jauh kelihatan seperti digantung di udara.

Galeri seni pemilik terletak di aras tanah dengan sebahagian daripada pameran yang ditampilkan di bawah tanah. Gelas di sekitarnya mencerminkan tingkap untuk kesan yang menyenangkan bagi orang yang lewat.

Kawasan yang tinggal di tingkat kedua boleh diakses melalui tangga berasingan di belakang bangunan. Skim reka bentuk minimalis dalam nada neutral adalah sambungan semula jadi untuk galeri seni di bawah. Cahaya semulajadi mengalir melalui ruang, terima kasih kepada siri tingkap sisi dan skylight. Semua bilik tidur terletak di tingkat atas, di dalam cantilevered volume ketiga. [Fotografi: Masao Nishikawa]

Apa pendapat anda tentang reka bentuk rumah Jepun yang berdedikasi ini?

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda