Rumah Berbentuk Baji Dibina Di Tapak Warisan Triangular

The Acute House adalah salah satu projek yang paling menarik dan luar biasa yang kami jumpa. Itu kebanyakannya kerana topografi. Rumah itu terletak di tapak segitiga yang bukan sahaja kecil tetapi anehnya berbentuk dan hampir tidak sesuai untuk rumah keluarga. Pada mulanya, laman web ini diduduki oleh sebuah pondok Victoria yang lama dan terbiar yang terbuat dari kayu. Kotej itu merupakan mercu tanda penting bagi kejiranan dan arkitek tidak mahu menafikan kawasan itu daripada itu. Akibatnya, mereka bergelut untuk memelihara pesona asli pondok itu dan memindahkannya ke rumah baru yang kini duduk di tempatnya.

Rumah itu merupakan projek oleh OOF! Senibina, sebuah pasukan profesional yang suka menari yang benar-benar menikmati bekerja dengan tapak pelik, pelanggan eksentrik dan menuntut konteks warisan. Projek itu sesuai untuk mereka. Oleh kerana konteks warisan, terdapat beberapa sekatan yang ketat mengenai rumah baru tetapi arkitek tidak melihat mereka sebagai batasan tetapi dianggap sebagai cabaran yang memberi inspirasi kepada mereka untuk mencari cara yang unik untuk mengeksploitasi masalah tapak.

Matlamatnya adalah untuk mewujudkan rumah keluarga padat baru yang sesuai dengan keperluan gaya hidup kontemporari pelanggan mereka. Bentuk berbentuk baji yang tajam itu bermaksud rumah itu harus meniru bentuk itu. Kerana keterbatasan dan geometri tapak yang keras, para arkitek telah dibenarkan memiliki rumah yang dibina di atas 100% dari tapak yang lebih banyak ruang hidup tetapi, pada masa yang sama, tidak ada taman atau halaman.

Para arkitek juga mengambil kira kesan bahawa pondok lama ada di kawasan kejiranan dan hakikat bahawa ia adalah bangunan yang sangat disayangi. Mereka memilih pendekatan yang sangat responsif terhadap kejiranan sekitarnya dan memutuskan untuk mengekalkan watak yang berlumba-lumba sebanyak mungkin. Itu mungkin dengan menggunakan banyak bahan dari pondok lama seperti papan kayu dan pagar tetapi juga perkara-perkara kecil seperti tombol pintu atau nombor jalan.

MoreINSPIRATION
  • Monumen warisan bersejarah yang dilanjutkan
  • Rumah Tersenarai Lama-Warisan Dipanjangkan Dan Direkodkan Ke Ruang Moden
  • A House In A Glade Mixes Concrete And Metal To Make The Most Of The Site

Jelas sekali, pelanggan menjatuhkan apa-apa harapan rumah keluarga konvensional, sekurang-kurangnya yang berkaitan dengan seni bina. Mereka memeluk idea sebuah rumah yang tidak bersifat perkauman dan memilih untuk menjadikan sebahagian besar unik dari laman web ini. Kerana ruang itu sempit, rumah itu dibina pada pelbagai peringkat, dengan struktur menegak.

Kerana dinding dalaman, koridor dan pintu akan menempati ruang yang banyak, unsur-unsur ini telah diabaikan sepenuhnya. Akibatnya, rumah itu mempunyai susun atur yang sangat terbuka dan berterusan di atas lantai yang berbeza. Tiada buntu dan peredaran yang berterusan dipastikan oleh tangga. Bahagian dalaman secara keseluruhannya luas dan rapi.

Kekurangan yang lengkap dari taman atau ruang luar jenis lain pasti merupakan kelemahan tetapi arkitek mengimbanginya dengan cara lain. Mereka memberikan tingkap-tingkap besar rumah, pintu gelangsar ketinggian penuh dan juga balkoni cetek. Mereka juga memperkenalkan aksen berumput-hijau dalam bentuk permaidani untuk tangga dan lantai bilik tidur. Tumbuh tumbuhan dan akuarium pusat melengkapkan rupa.

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda