Kediaman Satu Tingkat Praktikal Dengan Seksyen Salib yang Luas: The Skylight House

Mencabar untuk merancang kediaman yang luas untuk keluarga enam di Sydney, Australia, Andrew Burges Architects dibangunkan Skylight House, sebuah retreat peringkat peringkat yang kompak dan berfungsi: "Pendek kata kami untuk projek pengubahsuaian dan penambahbaikan kediaman ini adalah untuk mengolah semula kediaman yang sudah dirancang yang terancang dan projek perubahan sebelumnya, untuk mewujudkan sebuah rumah dengan cahaya semulajadi yang lebih baik dan sambungan yang lebih besar ke taman", Menjelaskan arkitek. Asli dan mengalu-alukan, kediaman yang dihasilkan adalah gabungan yang menyenangkan dari lama dan baru.

Pencahayaan semulajadi adalah salah satu faktor yang paling penting yang dipertimbangkan dalam peringkat perancangan susun atur: "Lima skylight - dua yang sedia ada dan tiga baru - telah dimasukkan untuk membentuk seksyen rentas yang berbeza yang membolehkan cahaya semulajadi dan sambungan ke langit dari dalam dalaman terinspirasi jejak rumah yang sedia ada, sambil membentuk seksyen salib yang luas dan murah dalam penambahan baru. "Pelan dalaman telah dikemaskinikan dengan mengintegrasikan teras pusat yang mengandungi bilik mandi dan kawasan dobi baru. Ini mengurangkan koridor yang berlebihan, sambil mewujudkan hubungan yang baik antara ruang hidup. Cari tempat yang menarik? [Fotografi: Peter Bennetts]

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda