Rumah Terpencil Di Winthrop Diadaptasikan Untuk Semua Musim Keempat

Lokasi jauh seperti laman web yang indah di Winthrop, Washington ini sentiasa luar biasa. Mereka adalah lokasi yang ideal untuk rumah percutian, percutian musim panas atau kabin musim sejuk. Dalam sesetengah kes, mereka juga boleh menjadi tempat kediaman yang tetap, yang boleh dinikmati sepanjang tahun.

Kediaman Studhorse direka khusus dengan idea itu dalam fikiran. Ia adalah projek Olson Kundig. Amalan reka bentuk berasaskan Seattle didirikan atas idea bangunan yang mewakili jambatan antara alam, budaya dan orang-orang dan persekitaran mempunyai kesan positif terhadap kehidupan orang. Inilah kediaman ini yang dimaksudkan untuk digambarkan.

Studio ini serba boleh ketika projek, yang terkenal dengan kabin kecil yang indah, rumah dramatik, muzium dan bangunan budaya, projek sivik dan bandar, semuanya dengan reka bentuk dalaman mengagumkan.

Kediaman Studhorse menduduki kawasan seluas 4,078 kaki persegi dan dibahagikan kepada empat bangunan yang berfungsi sebagai struktur yang tidak terlindung. Mereka semua dianjurkan di sekitar halaman tengah dan kolam renang. Setiap bahagian mempunyai fungsi tersendiri dan berjaya menangkap pandangan dan berinteraksi dengan persekitaran secara unik.

Keinginan utama pelanggan adalah untuk rumah untuk menawarkan pengalaman yang indah dan melibatkan persekitaran sekitar, membenarkan penduduk menggunakannya dengan selesa sepanjang empat musim. Ini adalah salah satu sebab mengapa struktur yang dibahagi dipilih.

Rumah itu terletak di tapak seluas 20 ekar dengan lembah glasier sepanjang 60 batu ke Utara. Ini mewujudkan senario sempurna untuk rumah yang dialog dengan sekitarnya dan membuat kebanyakan pandangan. Batasan antara kawasan tertutup dan luaran sengaja kabur untuk membolehkan penduduk lebih berinteraksi dengan tapak dan sifatnya.

Keempat-empat bangunan itu berorientasikan secara strategik supaya mereka terbuka ke halaman tengah sambil terdedah kepada pandangan pada masa yang sama. Susun atur keseluruhan dan struktur kediaman dioptimumkan untuk memenuhi kehidupan keluarga, tanpa mengabaikan hiburan.

Semua kawasan awam utama dikumpulkan bersama. Bilik keluarga, dapur dan bar dan ruang makan ditempatkan di sebuah pavilion yang berasingan yang mempunyai dinding kaca ketinggian penuh, pintu gelangsar dan yang hampir sepenuhnya terdedah kepada pemandangan panorama.

MoreINSPIRATION
  • Rumah Keluarga Moden Menyelaras Dengan Persekitarannya Melalui Kesederhanaan
  • Rumah Keluarga yang Disambut Dengan Pesona Alam
  • 300 tahun rumah lama diadaptasikan kepada gaya moden

Pelan lantai terbuka menjadikan seluruh kelantangan ini berasa sangat lapang dan luas sementara tingkap besar membiarkan cahaya semulajadi berlimpah. Perapian batu mengganggu salah satu fasad. Peranannya adalah untuk mewujudkan suasana hangat dan selesa semasa musim sejuk.

Dapur adalah mudah, memaparkan rak terbuka yang terbuat dari kayu dan sebuah pulau dengan meja konkrit yang juga boleh berfungsi sebagai bar. Pulau ini juga berfungsi sebagai pemisah visual antara dapur dan ruang makan.

Warna-warna yang digunakan untuk reka bentuk dalaman adalah diredam dan neutral secara amnya, yang diilhamkan oleh alam semula jadi. Walau bagaimanapun, hiasan itu tidak kekurangan dinamisme. Kerusi aksen adalah sumber warna dan corak, digunakan dalam kombinasi dengan meja sisi log, karpet kawasan kasual dan perabot yang kelihatan sederhana.

Kawasan swasta lebih terpencil tetapi mereka masih dapat menikmati kelebihan laman web ini. Bilik tidur utama, bilik tidur kanak-kanak dan tempat tidur dianjurkan di bangunan bersebelahan.

Bilik-bilik tetamu tidak diletakkan di bangunan yang berasingan tetapi sebaliknya merupakan sebahagian daripada komposisi pelan induk. Mereka, bagaimanapun, terpencil dari bilik-bilik lain dan berkhidmat sebagai ruang bebas. Sauna, di sisi lain, dipisahkan dari semua bangunan lain.

Palet bahan untuk projek dipilih mengikut kriteria tertentu. Mereka terpaksa menjadi sukar serta penyelenggaraan yang rendah. Keluli dan kaca adalah yang utama yang digunakan di seluruh bangunan. Bahan-bahan terpaksa dapat menahan keadaan persekitaran yang sukar di kawasan di mana musim panas panas dan musim sejuk bersalji.

Kayu juga digunakan dalam projek ini. Banyaknya ia diselamatkan dari sebuah kandang tua di lembah dan digunakan di fasad. Kedua-dua kayu dan keluli adalah bahan-bahan yang cuaca indah, menjadi lebih diredamkan dalam penampilan masa berlalu. Ini membolehkan bangunan itu bergabung dan lebih baik berinteraksi dengan persekitarannya.

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda