Velodrome Olimpik London 2012

Apabila mencipta reka bentuk, anda sentiasa perlu mengingati tujuan yang dimaksudkan dan pengguna yang disasarkan. Nampaknya pasukan yang bekerja di projek ini telah dilindungi. Ini adalah Velodrome Olimpik London 2012. Ini ruang yang direka untuk mencerminkan peristiwa yang berlaku di dalamnya. Bumbung Velodrome adalah perwakilan dekat geometri berbasikal.

Arkitek Hopkins adalah orang-orang yang merancang tempat ini. Mereka menghadapi cabaran besar ialah hakikat bahawa penunggang basikal lebih suka ketumpatan udara yang lebih rendah apabila mencari persembahan yang memecahkan rekod. Dalam kes ini ia bermakna bahawa suhu di dalamnya perlu disimpan sekitar 82.4 darjah. Agar itu berlaku dan juga menawarkan penonton keselesaan yang mereka mahu, haba dan AC perlu kekal selama-lamanya. Ini bermakna projek ini bukan yang paling mesra alam dari kawasan itu. Walau bagaimanapun, jika kita mengambil kira hakikat bahawa Velodrome menggunakan pencahayaan semula jadi dan pengudaraan kita boleh tidur dengan baik pada waktu malam.

MoreINSPIRATION
  • Seattle Gallery House oleh Olson Sundberg Kundig Allen Architects
  • A Living Staircase Menambah Elemen Semula Jadi Ke Pejabat London
  • Manfaat Mempunyai Bumbung Hijau

Satu lagi elemen yang membantu dalam kes ini ialah teknik yang dikenali sebagai Mass Thermal. Konkrit yang digunakan bertindak sebagai sistem pertukaran haba yang mengawal suhu. Ini mengekalkan iklim dan juga berfungsi sebagai penebat. Bagaimanapun, terdapat lebih banyak lagi Velodrome daripada butiran teknikal sahaja. Ia juga mempunyai reka bentuk yang menakjubkan. Bumbung adalah elemen menarik. Bentuknya diilhamkan oleh geometri berbasikal dan ia mencerminkan dengan baik tujuan utama bangunan ini. {Found on hopkins}.

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda