The North Fork Eesidence oleh Thielsen Architects

Kediaman North Fork terletak di Snoqualmie, Washington, Amerika Syarikat. Ia adalah rumah kontemporari dan ia direka oleh studio reka bentuk Kirkland yang berpusat di Thielsen Architects. Lokasinya sangat cantik. Kediaman ini terletak di pinggir tebing berhutan dan mempunyai pemandangan Tate Creek. Ia terintegrasi dengan indah ke persekitaran kerana pemilihan bahan dan warna yang dipilih oleh arkitek untuk projek ini.

Memandangkan bentuk tapak, arkitek memutuskan untuk memanfaatkannya daripada cuba mengubahnya. Akibatnya, mereka memilih garaj bawah tanah yang dibina ke cerun. Mereka menggunakan batu semula jadi sebagai bahan selesai luaran dan ini membolehkan rumah untuk mewujudkan hubungan yang lancar antara lereng di atas dan di bawahnya. Bahagian dalam rumah juga sangat indah. Struktur dalaman adalah jelas dan teratur. Kediaman ini mempunyai kawasan pusat di mana bilik-bilik lain dianjurkan.

MoreINSPIRATION
  • Peregian Beach House dengan pemandangan laut oleh Sparks Architects
  • Kediaman kontemporari di Redcliffs oleh MAP Architects
  • Diukir ke Batu: Rumah Pierre Oleh Olson Kundig Arkitek

Ruang ini juga membolehkan peralihan dari orang awam ke swasta. Terdapat pelan terbuka yang termasuk dapur, ruang makan dan ruang tamu. Ruang tamu mempunyai tempat perapian yang indah dan terdapat juga bilik tambahan yang lain. Bilik-bilik tidur luas dan mempunyai dalaman moden. Palet warna dan pemilihan bahan dilatih semula dan termasuk nada neutral kelabu, putih dan kuning air dan gabungan kayu, kaca dan batu. Semua bilik yang menghadap ke timur mendapat manfaat dari pemandangan panorama kaki bukit Cascade dan Mt. Si. {Gambar oleh Art Grice}.

Penulis: Simon Jenkins, E-Mel

Tinggalkan Komen Anda